poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Placek drożdżowy z kruszonką i owocami

Zrobiłam, jestem nim urzeczona więc podaję źródło  z przepisem, zróbcie go koniecznie, równie dobre będzie z owocami sezonowymi, najlepiej je jeszcze pomieszać :)


przepis jest TU
BLOG PIEPRZ CZY WANILIA 

Moja modyfikacja, to mąka orkisz zamiast pszennej i drożdże świeże


Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

(proporcje na formę 25x35cm)



Ciasto drożdżowe:

500g mąki / ja dałam orkiszowa 700 /

100g cukru

10 g drożdży świeżych

szczypta soli

otarta skórka z 1 cytryny

ok. 220 ml mleka

150 g masła

4 duże jaja

ok. 700g śliwek

Kruszonka:

100g mąki

100g cukru

1 łyżeczka cynamonu

70g zimnego masła



Z ogólnej puli składników wziąć:

50 ml mleka lekko podgrzanego

2 łyżeczki cukru

1 op. drożdży

2-3 łyżki mąki

Wymieszać całość w dużym kubku i pozostawić zaczyn na ok. 15-20 min. aż podwoi swoją objętość.

Pozostałe mleko razem z masłem przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Wystudzić.

W dużej misie wymieszać mąkę z cukrem, szczyptą soli i utartą skórką cytryny. Dodać wyrośnięty zaczyn, a także lekko rozkłócone jajka i ostudzone mleko z masłem. Wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem (będzie dość luźne).

Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 60-75 min. do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: przesianą mąkę z cynamonem posiekać z zimnym masłem, dodać cukier – zagnieść. Wstawić do lodówki na min. 30 min. do schłodzenia.

Umyć i osuszyć śliwki. Poprzekrawać na pół i wypestkować.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C.

Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Porozkładać śliwki, lekko wciskając je w ciasto. Pozostawić do podrośnięcia (ok. 20 min.). Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.

Piec ok. 40 min. Studzić na kratce.

pozdrawiam!!
 ♥ 
♥ 


22 komentarze:

  1. Musi być pyszny :) bardzo lubię śliwki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest jest :) bardzo pyszny ;)
      ściskam!

      Usuń
  2. Właśnie ostatnio robiłam ciasto drożdżowe z tego przepisu, wyszło pyszne!
    Pozdrawiam i polecam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, więc nie bajam, ze pyszne ;))
      serdeczności!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. smakuje równie dobrze jak wygląda ;)
      buziaki!

      Usuń
  4. drożdży boję sie jak cholira- zreszta , czy ja w belgii dostane drożdze? mniam jednakowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. okazjonalne to się nie ma co bać, ja mało piekę na drożdżach ale raz na jakiś czas piekę ;))
      buźka !

      Usuń
  5. Uwielbiam drożdżowe ciasta ! Pięknie wygląda Twoje, skubnę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto ze śliwkami jesiennie mi się kojarzy, a ja się jeszcze nie nacieszyłam latem. Ale smaka na takie pyszności jednak mi narobiłaś.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliwki to takie letnio-jesienne są, więc pasują i tu i tu ;)), zrób koniecznie !
      uściski

      Usuń
  7. No Twoje wygląda i na pewno smakuje niebiańsko;)Jakoś mi ciasta drożdżowe nie wychodzą ,ale może,może;)Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie wychodzą, jak zrobisz dokładnie tak jak napisane to się na pewno uda ;))
      uściski!

      Usuń
  8. Ależ mi narobiłaś ochoty a tu wieczór i nie czas na jedzonko:))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jutro też jest dzień ;)) nawet moja mam przyjeżdża, bo mówi, że ja je lepiej od niej upiekę, więc upieczmy razem !
    uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ula placek mniammmmm! Dziękuję za przecudne spotkanie blogowe w marcu... tak, tak mam w blogowym świecie masę zaległości:) Ale jakie Ty masz piękne córki!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) miło mi, kochana a kto nie ma zaległości,mam wrażenie, że każdy rok mija szybciej i jest krótszy o kolejny miesiąc... co za czasy...
      buziaki!

      Usuń
  11. Dear Ula,
    looks wonderful! Your pictures are, as always wonderful!
    All my best
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  12. Moim zdaniem placuszek wygląda tak smacznie, że z chęcią bym go zjadła:) Masz bardzo ładne zdjęcia, a dziś dodałam Ci się do obserwatorków:) Może chciałabyś jakiś nagłówek na bloga lub metamorfoze za darmo? Szukam chętnych - kopytkowa.blogspot.com Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubiem mocno! Ale teraz mam fazę na dyńkę! Oj, jak mnie dawno nie było!? Idę czytać! Buuuziaki!
    aga

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda przepysznie :D Chyba niedługo zrobię, ale z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...