niedziela, 29 maja 2011

Poranne pachnące zbiory

Dzisiaj  krótko , byłam na porannym spacerze,, zebrałam młode pędy sosny na syrop,  płatki dzikiej róży i kwiaty akacji  by  cukier pachniał pięknie, zachęcona poczynaniami blogowiczek też zapragnęłam takowych, płatki zalegają cały stół, ponieważ są lekko wilgotne i muszą przeschnąć, możecie sobie wyobrazić jak pięknie pachnie w całym domu... coś niesamowitego


miłej niedzieli Wam życzę :)



27 komentarzy:

  1. I fsajemnie miłej ;) Wyobrażam sobie ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak cudownie!:) Życzę udanej niedzieli o pięknych zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie uchwycone, ależ mnie zaciekawiłaś tym pachnącym cukrem... u mnie tyle akacji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie, pięknie. Niech ten dzień przyniesie z sobą niesamowite wspomnienia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej - ja aż tu czuję te aromaty!! Zazdroszczę tej akacji, bo u mnie w okolicy nie ma niestety:( Pochwal się gotowymi cudami!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję ich zapach:)

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. nio ja niestety muszę gdzieś daleko pognać po płatki róż bo nie mam w pobliżu ale za to mam plantację szczypiorku :) kobietki czy szczypiorek mrozić w całości czy lepiej poszatkowany ?? i czy nie zrobi się z niego flak ??? ściskam Uleńko mocno !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. a zapach róż uwielbiam ale kolce mniej :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm a u mnie bzem pachnie! :)))
    Co do piesków :) to "wielorasowe" ;) tzw kundelki - takie miałam i kochane są! :)
    Ale zawsze marzył mi się wilczur :))) tylko to taki duży pies z jednej strony... że np na ręce nie da się go wziąć :P a ja psy zawsze miałam średniej wielkości - takie do poczochrania ;) i potulenia :)
    Uściski! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zdradź jak zrobić taki pachnacy cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Joasiu - tutaj przepisy na różności z płatków róży od Green Canoe
    http://mygreencanoe.blogspot.com/2010/06/przetwory-z-patkow-rozanych.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysiula - a tutaj jest przepis na cukier akacjowy :) w Moim Wygnanku
    http://wygnanko.blogspot.com/2011/05/akacja-li-to-czy-nie-akacja.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Monique - ja mam parę krzaków w swoim otoczeniu - szczypiorek jak najbardziej mrozić poszadkowany, ale w dwóch torebkach bo zapaszysty bardzo ,a co do sflaczenia - jak dla mnie jest ok, dodaję do serka albo jajecznicy i nie narzekam ;), nie jest idealny jak świeży ale jak się go sypie to jest ok :)a poza tym letni szczypior nawet zamrożony to zawsze letni szczypior, ja mrożę jeszcze koper, miętę i natkę pietruszki ;)
    usciski

    OdpowiedzUsuń
  14. Dag-esz - tez lubię kundelki takie średnie narwane i najbardziej kochane, będę pamiętała jakie lubisz w razie by co....
    byliśmy dzisiaj u znajomych, mają w swoim ogródku bez - jakąś późniejszą odmianę, dopiero zaczyna kwitnąć, jeden pachnie jak he he :))- kalosz a drugi ładnie ;))
    pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Rhidiana,Czarna Jagoda,Agea, Ana - jak wróciliśmy po całym dniu do domu, dalej pachniało wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aldona, Agnieszka, Ola, Kasia - Dzień mieliśmy wspaniały ale poza domem, wspomnienia tez pozostaną jak zwykle miłe, bo po przesympatycznej wizycie u znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  17. gdyby nie las,to gdzie bys "zbierala"?

    OdpowiedzUsuń
  18. no akurat nie zbierałam w lesie tylko po ogrodach u znajomych na osiedlu, płatki róży opadają bo nikt ich nie zbiera takoż i kwiaty akacji, sosny wielkie jak marzenie też mają i nie od dziś wiadomo, że dla ich lepszego rozkrzewienia przycina się im młode pędy tak dla zdrowotności ;)
    Pozdrawiam bezimiennego anonima :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Może się uda ;) ... piszę z nadzieją, że bloger zlituje się w końcu ... zaglądam od niedawna - to wiesz, ale z miejsca Twoje oba blogi mnie zauroczyły - zdjęcia - cuda!, sama trochę się param fotografią, więc umiem docenić prace innych osób. Jesteś niezwykle kreatywną i pomysłową duszą ... wszystko co wychodzi spod Twoich rąk niesamowicie mi się podoba :)
    Mój cukier jest już gotowy ... trochę poprzyklejał się do kwiatów, ale pachnie ... cud, malina ;)
    No, zobaczymy, czy komentarz przejdzie ...
    Buziak dla Ciebie :)
    labarnerie

    OdpowiedzUsuń
  20. Labarnerie - przeszedł i jest :) no tyle komplementów Ciebie że zaraz się "zepsuję" ;)))
    ale cieszy mnie to mile , że Ci się podobają te moje kombinacje :), akacja też już w cukrze, niedługo podwącham co tam u niej słychać ;))
    uściski

    OdpowiedzUsuń
  21. JUŻ sobie wyobrażam ten zapach i uwaga,próba zamieszczenia komentarza....

    OdpowiedzUsuń
  22. O,udało się,coś pogmerałam przy przeglądarkach jak dziewczyny radziły,mam nadzieję,że już będzie dobrze:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Aga - no to dobrze :), zapach już uleciał bo wszystko pozamykane w słoikach, ale te najpierwsze chwile nie do opowiedzenia :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja mam różę cukrową u siebie w ogrodzie, jest niezbędna przy robieniu pączków, konfiturę robię w ten sposób, że szklanka cukru przypada na szklankę płatków, a później ucieram to na gładką masę w makutrze. Kocham ten zapach po otworzeniu słoika w zimie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...