sobota, 5 listopada 2011

Ogłoszenie ;))) blog Olgi Home&Garden - zmienił adres i podaję przepis na pyszne drożdżowe ciasto



Piszę u siebie, bo Olga ma kłopot, zmieniła sobie nieopatrznie adres bloga i teraz osoby które ją odwiedzały  mogą nie trafić  do niej z powrotem.
Stary adres był taki  http://rozanapiosenka.blogspot.com/
nazwa pozostaje ta sama Home &Garden



A  teraz przepis na ciasto drożdżowe które robimy od lat wielu , zawsze się udaje i jest pyszne i puchate
Na 4 keksówki , a piekę je w czterech porcjach, bo wtedy mam pewność, że nie opadnie ;))
potrzebujemy:

6 żółtek
2  jajka
0,5 kg przesianej mąki pszennej
0,5 kg maki krupczatki
300 ml ciepłego mleka
250 masła
15 dkg cukru
odrobina ekstraktu waniliowego
szczypta soli
6 dkg drożdży
skórka otarta z cytryny lub dwóch
można dodać też rodzynki

na kruszonkę potrzebujemy:
60g mąki
60g masła
60g cukru
wyrabiać do połączenia składników aż będzie sypka
można dodać cukier brązowy co zwiększy jej walory smakowe ;))

Do ciepłego mleka  / kilka łyżek/ włożyć drożdże,odrobinę cukru i maki i zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, 

masło rozpuścić w ciepłym  mleku, należy pilnować by temperatura mleka nie przekroczyła 40 stopni,

żółtka i jaja ukręcić z cukrem i szczyptą soli na "białą masę"

zmieszać mąki i wsypać do ukręconych jaj, następnie wlać przestudzone mleko z masłem i na koniec drożdże i skórkę z cytryny
wyrabiać mikserem  / u mnie jest to hak/ ok 20 minut, jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie dosypać odrobinę maki , ale pod koniec ukręcania cisto ma odchodzić od ręki, nie może się kleić do rąk  i musi się "przelewać w dłoniach, czyli musi być bardzo miękkie.
Zostawić do wyrośnięcia tradycyjnie do podwojenia objętości. Piec nastawić na temperaturę 160-170 stopni

Blaszki wysmarować masłem i obsypać mąką, jeszcze raz wyrobić ciasto,  podzielić na 4 części, wyłożyć na blaszki i poczekać aż znowu wyrośnie, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką, piec  do zarumienienia i sprawdzać patyczkiem, gdyż za długo pieczone za bardzo może wyschnąć. 
 Mnie zawsze wychodzi, jak piekę w dużej blaszce całe ciasto  to potrafi  lekko opaść w paru miejscach, po wyjęciu z pieca,  ale poz tym nic się nie dzieje, zakalca nie ma

Smacznego !!


 I miłego  odpoczynku ;))


16 komentarzy:

  1. u mnie w piekarniku ciasteczka serowe z jabłuszkami....ajajaj...jakże smakowicie wygląda ta drożdżówka:))

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam ... lubimy takie drożdżówy...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, tak, dużo kruszonki to jest to, co myszki lubią najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, jutro upiekę spadłaś mi z nieba Aniołku z tym przepisem, nigdy nie dodawałam krupczatki do ciasta drożdżowego. Spróbuj zamienić w kruszonce zwykłą mąkę na krupczatkę, warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Uleńko za pomoc :) Ciacho wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och pysznie i smakowicie wygląda...muszę wypróbować:)

    Serdecznie pozdrawiam-Peninia*

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie piekłam ciasta drozdzowego,bo po prostu nie umiem.Tak przystępnie opisałas wykonanie ciasta,że może się przełamię i zrobię.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za przepis. Wczytam się dokładnie i porównam z moim. Podopisuję wskazówki :)

    Pozdrawiam

    Ada

    OdpowiedzUsuń
  9. Język mi uciekł... :) Fajny przepis, zdjęcia śliczne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię... smaruję jeszcze dzemikiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochane - drożdżowe nie takie straszne, też kiedyś się bałam i że nie wyjdzie a ten przepis mnie mocno zachęcił ;))) i piekę do dzisiaj ;)))

    Mocno Was ściskam i pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uleńq... ale mi smaka narobiłaś.... mrrrr
    czas znowu otworzyć szafeczke pełną mąki i cudaków:)
    :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale bym zjadla takie pyszne ciasto..nawet siedzac przy kompie czuje jak pachnie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja do drożdżowego ciasta niestety nie mam ręki, ale bardzo lubię, twoje wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach, trudno po prostu oprzeć się takim słodkościom. Ja się zawzięłam ale nie wiem, czy się nie przełamię:))) Dzięki za adres Olgi, bo właśnie jej szukałam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...