Dzisiaj jak w temacie , jesienne ciasto figowe bezglutenowe. Oczywiście można dać inną mąkę, ale osobiście nie próbowałam ;)
składniki:
180 g mąki ryżowej
180 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 pół łyżeczki sody
130 g cukru
20 g muscovado
80 g masła roztopionego wystudzonego
2 jajka
2 żółtka
150 g jogurtu naturalnego
skórka otarta z 1 cytryny
wanilia
figi ok 6 sztuk
odrobina soli
wykonanie:
Mąkę ryżową, ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą
Jajka ubić z cukrami i solą, Wlać powoli masło, potem dodawać po łyżce jogurtu oraz skórkę pomarańczową.
Wsypać powoli mąkę i mieszać jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy ( lekko płynna).
Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka, wyłożonej papierem, figi pokroić w małe ćwiartki i powtykać w ciasto dość gęsto, na wierzchu można ułożyć półplasterki.
Piec 40 minut lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Polecam na jesienne wieczory
Jajka ubić z cukrami i solą, Wlać powoli masło, potem dodawać po łyżce jogurtu oraz skórkę pomarańczową.
Wsypać powoli mąkę i mieszać jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy ( lekko płynna).
Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka, wyłożonej papierem, figi pokroić w małe ćwiartki i powtykać w ciasto dość gęsto, na wierzchu można ułożyć półplasterki.
Piec 40 minut lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Polecam na jesienne wieczory
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie
:)
Zapowiada się świetnie. Uwielbiam figi.<3 Pozdrawiam, dobrej nocy życzę. :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, akurat mam wszystkie składniki, zrobię dziś wieczorem rodzinie niespodziankę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, muszę spróbować, odkąd jestem na diecie bezglutenowej brakuje mi dobrego ciasta :(
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje, mi niestety rzadko wychodzi ciasto na mące bezglutenowej, nie wiem co robię źle :(
OdpowiedzUsuńzrób dokładnie tak jak jest napisane :) wyjdzie na pewno. nie stresować się bo to od razu ciasto"czuje" :)
UsuńWyszło genialne, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń