piątek, 25 lipca 2014

Tarta ze szpinakiem i ricottą

Dzisiaj szybko i smacznie dla miłośników szpinaku,czosnku i ricotty
tarta to oczywiście nic odkrywczego, ale ta jest moją ulubioną wiec się dzielę przepisem.
 


Tarta szpinakowa

 na ciasto potrzebujemy:

250 g mąki - ja daję 125 g orkiszowej 700 i 125 g żytniej 2000
ale może być sama żytnia
*
125 g miękkiego masła
*
 1 jajo
*
szczypta soli i cukru

Składniki należy zagnieść i podzielić ciasto na pół
ja piekę z tej ilości dwie blaszki tarty o średnicy dna 24 cm.
Z tej ilości składników wychodzi około 400 g ciasta.
*
blaszkę należy posmarować masłem i posypać mąką semoliną lub krupczatką.
Samo ciasto rozprowadzam po dnie małym wałkiem, jest ono dość miękkie więc przy wałkowaniu należy podsypywać mąką, wałkuję je bardzo cienko tak, ze ledwie starcza na boki, chodzi o to by ciasto nie dominowało  ilością i smakiem nad nadzieniem ;)
A następnie na pół godziny wkładamy do zamrażalnika.

Farsz:

2 opakowania serka ricotta po 250 g
ok 300 ml śmietany 18%
2 jaja całe 
sól
szpinak około 150 g
4-5 ząbków czosnku
ok 5 cm pora  - cz. biała
masło
 sporo tłuczonego czarnego pieprzu
tłuczony pieprz daje niepowtarzalny smak jakiego nie uzyskamy sypiąc drobno mielony. 

Na patelni rozgrzewamy masło i od razy kładziemy drobno posiekany czosnek i por i krótko smażymy potem wrzucamy szpinak na chwile i lekko podgrzewamy całość mieszając.
Serek mieszamy ze śmietaną i jajami dodajemy szpinak i przyprawy, pieprzu nie należy żałować :)))

Rozgrzewamy piekarnik do 180  stopni
podpiekamy spody tarty przez ok 5-10 min
po czym wykładamy na podpieczony spód  naszą mieszaninę
dekorujemy liśćmi szpinaku i pieczemy aż do ścięcia się nadzienia, ok 20 min.  
Po czym bardzo szybko zjadamy ;))

No to zapraszam szanownych czytelników  do  kuchni do pichcenia  ;))) 



buziaki !!


32 komentarze:

  1. Obłędnie zaserwowana! Aż idę coś zjeść, bo mi smaku narobiłaś :D szkoda tylko, że nie taką tartę :( ale może wypróbuję kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosta i szybka w wykonaniu ;)) zrób koniecznie.
      buziaki!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie tarty:) Juz sobie przepis zapisuje:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie na candy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, na rozdawajkę już się zapisałam ;))
      uściski!

      Usuń
  3. A Ja dzisiaj robiłam sałatkę ze szpinakiem i tak myślałam co jeszcze pysznego można wyczarować :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o wiele można, ostatnio trafiłam na ciasto szpinakowe ;))
      serdeczności!

      Usuń
  4. oj wprowadziłaś zamęt, niepokój i szybsze bicie serca tym przepisem i zdjęciami!!! ;)
    jak nic MUSZĘ JĄ ZROBIĆ! :)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobisz to daj znać, czy smakowała ;))
      buziaki!

      Usuń
  5. Aż ślinka leci;)pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) po zjedzeniu jeszcze bardziej ;))
      serdeczności!

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. zrób, zachęcam, to szybki przepis, można pominąć chłodzenie ciasta ;)
      pozdrawiam!

      Usuń
  7. Wow, what a wonderful tarte! You have sensationell pictures on your blog! Love your style!!!
    All my best from Austria and a happy happy time
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm very pleased. Your blog is very nice,
      I'll visit you
      :))

      Usuń
  8. Mhmmm... wygląda pysznie!:):) Pozdrowienia ciepłe!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi :) zachęcam do zrobienia ;))
      serdeczności!

      Usuń
  9. uwielbiam takie smakołyki! jak tylko wrócimy do domu, biorę się za pieczenie
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Och to zdecydowanie coś dla mnie!:)) Brzmi przepysznie, koniecznie muszę wypróbować. Dziękuję Ci ślicznie za ten przepis:)) Pozdrawiam słonecznie:)

    http://my-homeonthehill.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej się cieszę :)) koniecznie zrób!
      uściski!

      Usuń
  11. oj będzie tarta, bo smakowicie wygląda :))))) chciałam się na rissotto z kurkami z Twoim mężem zamienić ,ale phichnął ,że mieliście rano jajeczko z kurkami i powiedział ,że tarty zjedzone :)))))))))))))no to MUSIAŁY BYĆ DOBRE ....buziole:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak były dobre, a i kurkowo u nas niezmienne nadal, przerobiłam już 4 kg ;))
      buziaki!

      Usuń
  12. Witaj
    To są moje smaki, muszę wypróbować do tej pory dawałam do szpinaka ser lazur, ewentualnię jogurt.
    Muszę spróbować z ricottą.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ricotta jest niesamowita do tego typu wypieków ;))
      pozdrawiam!

      Usuń
  13. Taka głodna jestem .... uwielbiam szpinak :) Dziękuje za wspaniały przepis!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda arcypięknie i smacznie:)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję :)) smaczna też jest :))
      uściski!

      Usuń
  15. Ja wczoraj robiłam zapiekankę ze szpinakiem... ale ponieważ szpinak bardzo lubię...
    więc na tartę też się skuszę ;-)))
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie ;)) dobra i na ciepło i na zimno ;))
      buziaki!

      Usuń

Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...