Dzisiaj szybko i smacznie dla miłośników szpinaku,czosnku i ricotty
tarta to oczywiście nic odkrywczego, ale ta jest moją ulubioną wiec się dzielę przepisem.
tarta to oczywiście nic odkrywczego, ale ta jest moją ulubioną wiec się dzielę przepisem.
Tarta szpinakowa
na ciasto potrzebujemy:
250 g mąki - ja daję 125 g orkiszowej 700 i 125 g żytniej 2000
ale może być sama żytnia
*
125 g miękkiego masła
*
1 jajo
*
szczypta soli i cukru
Składniki należy zagnieść i podzielić ciasto na pół
ja piekę z tej ilości dwie blaszki tarty o średnicy dna 24 cm.
Z tej ilości składników wychodzi około 400 g ciasta.
*
blaszkę należy posmarować masłem i posypać mąką semoliną lub krupczatką.
Samo ciasto rozprowadzam po dnie małym wałkiem, jest ono dość miękkie więc przy wałkowaniu należy podsypywać mąką, wałkuję je bardzo cienko tak, ze ledwie starcza na boki, chodzi o to by ciasto nie dominowało ilością i smakiem nad nadzieniem ;)
A następnie na pół godziny wkładamy do zamrażalnika.
Farsz:
2 opakowania serka ricotta po 250 g
ok 300 ml śmietany 18%
2 jaja całe
sól
szpinak około 150 g
4-5 ząbków czosnku
ok 5 cm pora - cz. biała
masło
sporo tłuczonego czarnego pieprzu
tłuczony pieprz daje niepowtarzalny smak jakiego nie uzyskamy sypiąc drobno mielony.
Na patelni rozgrzewamy masło i od razy kładziemy drobno posiekany czosnek i por i krótko smażymy potem wrzucamy szpinak na chwile i lekko podgrzewamy całość mieszając.
Serek mieszamy ze śmietaną i jajami dodajemy szpinak i przyprawy, pieprzu nie należy żałować :)))
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
podpiekamy spody tarty przez ok 5-10 min
po czym wykładamy na podpieczony spód naszą mieszaninę
dekorujemy liśćmi szpinaku i pieczemy aż do ścięcia się nadzienia, ok 20 min.
Po czym bardzo szybko zjadamy ;))
No to zapraszam szanownych czytelników do kuchni do pichcenia ;)))
buziaki !!
Obłędnie zaserwowana! Aż idę coś zjeść, bo mi smaku narobiłaś :D szkoda tylko, że nie taką tartę :( ale może wypróbuję kiedyś :)
OdpowiedzUsuńprosta i szybka w wykonaniu ;)) zrób koniecznie.
Usuńbuziaki!
Uwielbiam takie tarty:) Juz sobie przepis zapisuje:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie na candy:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, na rozdawajkę już się zapisałam ;))
Usuńuściski!
Smakowicie wyglada!
OdpowiedzUsuńJ.
i smakuje tez smakowicie ;))
Usuńuściski!
A Ja dzisiaj robiłam sałatkę ze szpinakiem i tak myślałam co jeszcze pysznego można wyczarować :) Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńo wiele można, ostatnio trafiłam na ciasto szpinakowe ;))
Usuńserdeczności!
oj wprowadziłaś zamęt, niepokój i szybsze bicie serca tym przepisem i zdjęciami!!! ;)
OdpowiedzUsuńjak nic MUSZĘ JĄ ZROBIĆ! :)
buziaki
jak zrobisz to daj znać, czy smakowała ;))
Usuńbuziaki!
Aż ślinka leci;)pozdrawiam serdecznie;)
OdpowiedzUsuń:)) po zjedzeniu jeszcze bardziej ;))
Usuńserdeczności!
Chętnie bym schrupała:)
OdpowiedzUsuńzrób, zachęcam, to szybki przepis, można pominąć chłodzenie ciasta ;)
Usuńpozdrawiam!
Wow, what a wonderful tarte! You have sensationell pictures on your blog! Love your style!!!
OdpowiedzUsuńAll my best from Austria and a happy happy time
Elisabeth
I'm very pleased. Your blog is very nice,
UsuńI'll visit you
:))
Mhmmm... wygląda pysznie!:):) Pozdrowienia ciepłe!:)
OdpowiedzUsuńmiło mi :) zachęcam do zrobienia ;))
Usuńserdeczności!
uwielbiam takie smakołyki! jak tylko wrócimy do domu, biorę się za pieczenie
OdpowiedzUsuńbuziaki
i jak poszło ??? zrobiłaś ją ?
Usuńbuziaki!
Och to zdecydowanie coś dla mnie!:)) Brzmi przepysznie, koniecznie muszę wypróbować. Dziękuję Ci ślicznie za ten przepis:)) Pozdrawiam słonecznie:)
OdpowiedzUsuńhttp://my-homeonthehill.blogspot.com/
Tym bardziej się cieszę :)) koniecznie zrób!
Usuńuściski!
oj będzie tarta, bo smakowicie wygląda :))))) chciałam się na rissotto z kurkami z Twoim mężem zamienić ,ale phichnął ,że mieliście rano jajeczko z kurkami i powiedział ,że tarty zjedzone :)))))))))))))no to MUSIAŁY BYĆ DOBRE ....buziole:)
OdpowiedzUsuńtak były dobre, a i kurkowo u nas niezmienne nadal, przerobiłam już 4 kg ;))
Usuńbuziaki!
Witaj
OdpowiedzUsuńTo są moje smaki, muszę wypróbować do tej pory dawałam do szpinaka ser lazur, ewentualnię jogurt.
Muszę spróbować z ricottą.
Pozdrawiam
ricotta jest niesamowita do tego typu wypieków ;))
Usuńpozdrawiam!
Taka głodna jestem .... uwielbiam szpinak :) Dziękuje za wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Milo mi tym bardziej ;))
Usuńbuziaki!
wygląda arcypięknie i smacznie:)))))))
OdpowiedzUsuńA dziękuję :)) smaczna też jest :))
Usuńuściski!
Ja wczoraj robiłam zapiekankę ze szpinakiem... ale ponieważ szpinak bardzo lubię...
OdpowiedzUsuńwięc na tartę też się skuszę ;-)))
Pozdrawiam cieplutko
koniecznie ;)) dobra i na ciepło i na zimno ;))
Usuńbuziaki!