Zrobiłam, jestem nim urzeczona więc podaję źródło z przepisem, zróbcie go koniecznie, równie dobre będzie z owocami sezonowymi, najlepiej je jeszcze pomieszać :)
przepis jest TU
BLOG PIEPRZ CZY WANILIA
Moja modyfikacja, to mąka orkisz zamiast pszennej i drożdże świeże
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
(proporcje na formę 25x35cm)
Ciasto drożdżowe:
500g mąki / ja dałam orkiszowa 700 /
100g cukru
10 g drożdży świeżych
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
ok. 220 ml mleka
150 g masła
4 duże jaja
ok. 700g śliwek
Kruszonka:
100g mąki
100g cukru
1 łyżeczka cynamonu
70g zimnego masła
Z ogólnej puli składników wziąć:
50 ml mleka lekko podgrzanego
2 łyżeczki cukru
1 op. drożdży
2-3 łyżki mąki
Wymieszać całość w dużym kubku i pozostawić zaczyn na ok. 15-20 min. aż podwoi swoją objętość.
Pozostałe mleko razem z masłem przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Wystudzić.
W
dużej misie wymieszać mąkę z cukrem, szczyptą soli i utartą skórką
cytryny. Dodać wyrośnięty zaczyn, a także lekko rozkłócone jajka i
ostudzone mleko z masłem. Wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem (będzie
dość luźne).
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 60-75 min. do wyrośnięcia.
W
międzyczasie przygotować kruszonkę: przesianą mąkę z cynamonem posiekać
z zimnym masłem, dodać cukier – zagnieść. Wstawić do lodówki na min. 30
min. do schłodzenia.
Umyć i osuszyć śliwki. Poprzekrawać na pół i wypestkować.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C.
Formę
25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy.
Porozkładać śliwki, lekko wciskając je w ciasto. Pozostawić do
podrośnięcia (ok. 20 min.). Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.
pozdrawiam!!
♥
♥
Musi być pyszny :) bardzo lubię śliwki!
OdpowiedzUsuńjest jest :) bardzo pyszny ;)
Usuńściskam!
Właśnie ostatnio robiłam ciasto drożdżowe z tego przepisu, wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i polecam
Marta
O właśnie, więc nie bajam, ze pyszne ;))
Usuńserdeczności!
ależ wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńsmakuje równie dobrze jak wygląda ;)
Usuńbuziaki!
drożdży boję sie jak cholira- zreszta , czy ja w belgii dostane drożdze? mniam jednakowo
OdpowiedzUsuńokazjonalne to się nie ma co bać, ja mało piekę na drożdżach ale raz na jakiś czas piekę ;))
Usuńbuźka !
Uwielbiam drożdżowe ciasta ! Pięknie wygląda Twoje, skubnę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńa proszę ;)) skubaj !
Usuńbuziaki
Ciasto ze śliwkami jesiennie mi się kojarzy, a ja się jeszcze nie nacieszyłam latem. Ale smaka na takie pyszności jednak mi narobiłaś.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
śliwki to takie letnio-jesienne są, więc pasują i tu i tu ;)), zrób koniecznie !
Usuńuściski
No Twoje wygląda i na pewno smakuje niebiańsko;)Jakoś mi ciasta drożdżowe nie wychodzą ,ale może,może;)Pozdrawiam serdecznie;)
OdpowiedzUsuńoj nie wychodzą, jak zrobisz dokładnie tak jak napisane to się na pewno uda ;))
Usuńuściski!
Ależ mi narobiłaś ochoty a tu wieczór i nie czas na jedzonko:))))
OdpowiedzUsuńJutro też jest dzień ;)) nawet moja mam przyjeżdża, bo mówi, że ja je lepiej od niej upiekę, więc upieczmy razem !
OdpowiedzUsuńuściski!
Ula placek mniammmmm! Dziękuję za przecudne spotkanie blogowe w marcu... tak, tak mam w blogowym świecie masę zaległości:) Ale jakie Ty masz piękne córki!!!!!!!! :)
OdpowiedzUsuń:)) miło mi, kochana a kto nie ma zaległości,mam wrażenie, że każdy rok mija szybciej i jest krótszy o kolejny miesiąc... co za czasy...
Usuńbuziaki!
Dear Ula,
OdpowiedzUsuńlooks wonderful! Your pictures are, as always wonderful!
All my best
Elisabeth
Moim zdaniem placuszek wygląda tak smacznie, że z chęcią bym go zjadła:) Masz bardzo ładne zdjęcia, a dziś dodałam Ci się do obserwatorków:) Może chciałabyś jakiś nagłówek na bloga lub metamorfoze za darmo? Szukam chętnych - kopytkowa.blogspot.com Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńLubiem mocno! Ale teraz mam fazę na dyńkę! Oj, jak mnie dawno nie było!? Idę czytać! Buuuziaki!
OdpowiedzUsuńaga
Ciasto wygląda przepysznie :D Chyba niedługo zrobię, ale z jabłkami :D
OdpowiedzUsuń